Kam směřuje naše zahraniční politika?

14. 07. 2014 16:36:18
Těžko říci, kam naše zahraniční politika v těchto dobách směřuje. Vedle stálého proruského směřování, odmítání spojenecké pomoci a utlumování vztahů v rámci Visegrádské čtyřky, jsme stále svědky neschopnosti dohodnout se na jednom stanovisku, jak by naše zahraniční politika měla vypadat a zda se vůbec shoduje se zájmy České republiky. Z ministerstva zahraničí zaznívá kritika zahraniční politiky za posledních 24 let, mluví se o jejím škodlivém dopadu. Pro mě je to popírání samotného vývoje po roce 1989 jako něčeho, co bylo správné. Navíc nutno podotknout, že po roce 1989 to byla právě zahraniční politika, jako jedna z mála politik naší mladé demokracie, kterou lze označit za úspěšnou!

Znovu se musím obrátit směrem ke koaliční smlouvě. Závazky, které si vládní koalice dala za úkol splnit, se nejen neplní, ale také se odvrací úplně jiným směrem! Bohužel, ze kterého má Moskva i Peking zřejmě radost. A to cituji: „Budeme podporovat dodržování lidských práv ve světě. Zvláštní důraz budeme klást na úctu k jednotlivci, na práva sociální, ekonomická a na ochranu životního prostředí.“ Ani laik by rozhodně neoznačil Čínu či Rusko za ideály demokracie. Dalším sporným bodem je tvrzení vládní koalice, a to že „Zásadní změnu postoje České republiky ke členství v EU bude provázet kontinuita zahraniční politiky.“ Těžko pochopit, co tím chtěl básník vlastně říci.

Dalším zajímavým faktem (či střelbou trochu mimo mísu) v našem tápání světem, je idea „nové osy“ - Berlín, Praha, Vídeň, Lublaň, Záhřeb s potenciálním prodloužením do Srbska a Černé Hory, která má prý doplnit struktury Visegrádu a Východního partnerství. Nevidím důvod v dalším vytváření nějakých os, když sami nedovedeme dotáhnout do konce naše jiné „osy“ a spojenectví, jako je například V4. A to nemluvím o nestálosti politiky k zemím NATO.

Netápeme však pouze v politice směrem k NATO. Pochopil bych, kdyby kategorické odmítnutí přítomnosti spojeneckých vojsk (která nám však nebyla nabídnuta), či jenom uznání snah ostatních zemí o posílení jejich vlastní obrany, pramenilo z toho, že obranu již strategicky zajištěnou máme, nebo ji alespoň posilujeme (například v regionální spolupráci na úrovni zemí Visegrádské čtyřky). Bohužel, v postoji vůči Rusku jsou premiéři Maďarska a Slovenska stejně laxní, jako náš premiér. Jediné Polsko bylo schopné na ukrajinskou krizi rychle reagovat a přijít s jasnou bezpečnostní politikou. Visegrádská spolupráce zažívá spolu s ukrajinskou krizí svoji vlastní. Ukázalo se totiž, jak velmi rozdílné postoje členských zemí k Rusku jsou. Polsko se po výrocích pana premiéra a pana ministra obrany začalo ptát, jak je to vlastně s našimi postoji, protože ve svých postojích vůči Rusku je poměrně osamoceno. Nedivil bych se, kdyby se Polsko obrátilo směrem k zemím, jako je Německo či Francie, kde se poměrně lépe názorově shodnou. Na ukrajinskou krizi země V4 nebyly připraveny, ostatně ani tak EU. O to více bychom měli tomuto tématu věnovat více pozornosti a priorit, ne vymýšlet jiné, možná lehčí alternativy.

Autor: Marek Ženíšek | pondělí 14.7.2014 16:36 | karma článku: 9.47 | přečteno: 373x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 56 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 25.82 | Přečteno: 487 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.12 | Přečteno: 514 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 467 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2308 | Diskuse
Počet článků 72 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 904

Vysokoškolský pedagog, politolog a 1. místopředseda TOP 09. Do 1.8. 2013 byl prvním náměstkem ministra zdravotnictví České republiky.V současné době poslanec za Plzeňský kraj.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...