Marek Ženíšek

Splnění vládních slibů by znamenalo zadlužení země

25. 07. 2014 14:07:55
Premiér Bohuslav Sobotka postupně objíždí všechna ministerstva a hodnotí první měsíce jejich činnosti. Proto bych se i já za sebe pokusil zhodnotit dosavadní působení vládní koalice. Pokud splní všechny předvolební sliby, čeká naši zemi zadlužení. Něco takového je jasné každému, kdo umí počítat do sta. Proto pevně věřím, že se jí to v následujícím období nepodaří. Jestli ano, bude muset příští vláda přijít ještě s tvrdšími úspornými opatřeními, než jaké realizovala vláda minulá.

Rozeberme si stávající situaci se sliby, které koalice dala svým voličům:

1. Mrzí mě zrušení zdravotnických poplatků, protože jde o zcela nesystémový krok. Miliardy, které teď vládní koalice musí najít a kompenzovat je, mohly být smysluplně využity někde jinde.

2. Stejně tak je zpátečnickým krokem splnění předvolebního slibu ČSSD zrušit druhý pilíř důchodové reformy, který stále narůstající problém jen nezodpovědně odkládá a bude muset být vyřešen až v budoucnu a s výrazně většími náklady.

3. Naopak mě vůbec nemrzí, že se vládě nedaří splnit slib ohledně revize církevních restitucí a jsem rád, že tomu tak je. Vzhledem k tomu, že ČSSD od samého začátku velmi dobře věděla, že tento slib není možné dodržet, jednalo se od samého začátku o čistě populistický krok.

4. Dalším velkým koaličním tématem je současný přístup k zahraniční politice. Představuje jednu velkou diskontinuitu, nečitelnost a ochranu lidských práva pouze v teoretické rovině. Za zmínku jistě stojí také výměna více než 500 úředníků a jejich navýšení o dalších 200 zejména z řad lidí blízkých panu Babišovi. A to uplynulo jen šest měsíců od doby, co se vláda ujala kormidla.

Deagrofertizace státní správy zabere příštím vládám nemalou část jejich času. Právě proto je současná snaha o schválení služebního zákona s generálním ředitelstvím státní správy tak urputná. Po půl roce je už naprosto zřejmé, že ten, kdo vládu skutečně řídí je Andrej Babiš, nikoliv vítězná strana voleb ČSSD v čele se svým premiérem Bohuslavem Sobotkou.

Autor: Marek Ženíšek | karma: 12.86 | přečteno: 340 ×
Poslední články autora