Marek Ženíšek

Rusko změnilo bezpečnostní prostředí v Evropě

5. 12. 2014 20:27:13
Mezi poslanecké lavice unikla nová koncepce zahraniční politiky České republiky, která vzbudila mnoho ohlasů napříč politickým spektrem. Již na první stránce můžeme vidět opravdové směřování zahraniční politiky, které rozhodně není na Západ.

Koncepce se dotýká téměř všeho, na co bychom si mohli vzpomenout. Od přeměny světového řádu až po inspirování se reformním komunismem. Co je ale podle mě nejvíce v textu špatně, to jsou pasáže o východní Evropě. Spolupráce s Ruskou federací je dána do kontextu s bezpečností, stabilitou a prosperitou regionu. Tohle mohlo platit možná tak v letech 2008 – 2013, ale rozhodně ne teď. Rusko je agresor a Rusko porušilo téměř vše, co bylo v Evropě od Helsinských dohod ustanoveno. A jak pak dále může Rusko pro nás představovat důležitého politického a ekonomického partnera, když to v této době v rámci unijní politiky ani nejde?!

Rusko změnilo bezpečnostní prostředí v Evropě, o tom nemůže být pochyb. Proč tedy o těchto změnách nikde nevidím ani zmínku? Kam se poděla otázka Krymu či východní Ukrajiny? Nehledě na to, že hrozba Islámského státu se nás očividně také nedotýká, protože opět v koncepci chybí. Nemluvě o pojetí lidských práv, která jsou chápána již jen jako práva sociální, a ve vztazích vůči Číně již očividně taky nehrají roli.

Proto mi otázka, zda opravdu chceme vyměnit Havla za Rusko, přijde k tomuto textu velmi vhodná. Pokud pan premiér souhlasí s tímto návrhem, pak hrál při odhalování busty Václava Havla před celým světem divadlo, protože koncepce neobsahuje slovo "Havel" ani jednou a jako zdroje orientace zahraniční politiky jsou zde zmíněni TGM, reformní komunisté a disidentské hnutí.

Autor: Marek Ženíšek | karma: 22.24 | přečteno: 936 ×
Poslední články autora