O jakých zákonech bude sněmovna jednat, nesmí rozhodovat Babiš

Považuji za velmi důležité, aby včerejší úspěšná snaha zablokovat poslanecký návrh poslance Volného, byla opakovaně vysvětlována.

Chápu, že řada lidí nemusí této prioritě rozumět, a to nejen proto, že ve většině médií se neobjevilo to podstatné. A to je vlastně hlavní důvod, proč jsme do toho šli. Žijeme v době, kdy opozice oproti minulým obdobím nemá takovou možnost, aby seznamovala své voliče pravdivě s tím, jaké jsou její postoje a návrhy. Jedna z mála možností, která ji zůstává, je předkládání vlastních poslaneckých návrhů, s čímž je spojena i "automatická" medializace - mluví se o tom ve sněmovně. Pokud je návrh zajímavý či kontroverzní, objeví se krátká zpráva o něm ve večerních zprávách a pokud se jedná opravdu o "trhák", je poslanec pozván do Událostí, komentářů na ČT, či je s ním rozhovor na Radiožurnálu k danému tématu a pokud má opravdu velké štěstí, je jeho úsilí završeno v neděli v některým z poledních televizních pořadů. Tohle chce koalice opozici upřít a vykreslit ji v obrazu destruktivní opozice, která jen kritizuje a nepřináší vlastní návrhy řešení. Ve sněmovně "leží" několik desítek poslaneckých návrhů, které čekají na své projednání, ale jen ten poslance Volného - koaličního poslance - byl vybrán.

Umím si představit, že řada kritiků začne TOP 09 osočovat, že nemáme jinou náplň, než bojovat proti Babišovi a jeho ANO. Přestože aktivity tohoto hnutí považujeme za největší ohrožení liberální demokracie u nás od roku 1989, není to pravda. Abychom to mohli ale dokázat, potřebujeme, aby naše návrhy zákonů mohly být puštěny alespoň k projednání.
TOP 09 je pro zdanění hazardu. Byl to její ministr financí, který jako první hazard v ČR zdanil a naši zastupitelé v mnoha městech a obcích patří k těm nejhlasitějším odpůrcům hazardu. Zkrátka a dobře, není možné, aby sněmovna přijala tezi Andreje Babiše, že on bude ten, který bude rozhodovat o tom, jaký návrh je dobré projednat a jaký je podle něj úplný nesmysl, který nestojí ani za projednání (jak jsme mohli slyšet v posledních Otázkách Václava Moravce).

Autor: Marek Ženíšek | středa 7.10.2015 16:46 | karma článku: 15,91 | přečteno: 561x
  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 904x
Vysokoškolský pedagog, politolog a 1. místopředseda TOP 09. Do 1.8. 2013 byl prvním náměstkem ministra zdravotnictví České republiky.V současné době poslanec za Plzeňský kraj.