Vládní bilance roku 2015

30. 12. 2015 15:56:19
S blížícím se koncem roku se premiér Sobotka na svém twitterovém účtu pochlubil úspěchy vlády v roce 2015.

Zatímco premiér Sobotka má radost z toho, že se podařilo zrušit druhý pilíř důchodového systému, já mám obavu, že lidé budou mít v budoucnu důchody nižší, neboť vláda ani v roce 2015 nepředstavila smysluplnou alternativu k důchodové politice.

Stejně tak nesdílím nadšení ze zrušení zdravotnických poplatků. Miliardové výpadky ve zdravotnictví tak musejí daňoví poplatníci zaplatit stejně svými daněmi. Škoda, že nemohly být použity na jiné priority. Přestože se ekonomice v Česku v tomto roce daří a podle většiny expertů je to vhodná chvíle proto, aby se přistoupilo třeba i k nepopulárním, přesto ale potřebným krokům, vláda spíš jen ruší, utrácí a nenabízí ani po dvou letech řízení země žádná smysluplná a koncepční řešení.

Naopak to, co vláda zavádí, se již po několika měsících ukazuje jako bezzubé. Příkladem může být např. vládní podoba zákona o státní službě. Ta se po několika málo měsících praxe ukazuje spíš jako nástroj pro zabetonování státní správy loajálními úředníky napojených na některou z vládních stran, než jako zákon chránící úředníka.

Z ekonomického růstu, kterým se pan premiér pyšní asi nejvíce, máme radost všichni. Je ale otázkou, zda-li je to zásluha této vlády. Obavám se, že moc ne! Překvapuje mě ale, že se premiér nechlubí např. udržením ještě stále prozápadního, proevropského a nepopulistického kurzu České republiky v roce 2015 a to navzdory systematické snaze prezidenta republiky o otočení kormidla. V tomto směru se vládě totiž zatím daří a může se spolehnout i na podporu části opozice, stejně jako v případě přístupu vlády k migrační krizi.

Naopak mě nepřekvapuje, že se předseda vlády nechlubí špatným výběrem daní v roce 2015, zoufalým stavem ve vězeňské službě, kde kvůli špatnému rozhodnutí jedné z jeho ministryň daňový poplatník platil rok a půl dva generální ředitele, působením ministra Chládka na ministerstvu školství či neschopností vládní většiny prosadit cokoliv, co by se dalo označit jako potřebná reforma. Vláda v tomto roce hospodářského růstu totiž neměla ani ambici cokoliv podobného předložit.

Vláda Bohuslava Sobotky, Andreje Babiše a Pavla Bělobrádka byla v roce 2015 vládou socialistickou, utrácející především ve spotřebě a vládou bez vize, která se jen veze.

Obávám se, že tomu nebude jinak ani v roce 2016.

Autor: Marek Ženíšek | středa 30.12.2015 15:56 | karma článku: 20.43 | přečteno: 452x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 14.61 | Přečteno: 177 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.10 | Přečteno: 498 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2303 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 650 | Diskuse
Počet článků 72 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 904

Vysokoškolský pedagog, politolog a 1. místopředseda TOP 09. Do 1.8. 2013 byl prvním náměstkem ministra zdravotnictví České republiky.V současné době poslanec za Plzeňský kraj.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...