Marek Ženíšek

Konec Schengenu?

11. 01. 2016 12:25:41
Minulý týden byly komentáře plné toho, jak se schengenský prostor nenapravitelně hroutí a končí. Zejména na sociálních sítích se objevovaly informace typu další státy Evropské unie Dánsko a Švédsko "zavírají hranice".

Schengen může skutečně skončit velice rychle a s ním i důvěra jednotlivých států EU mezi sebou, což by patrně byl začátek konce evropské integrace na dlouhou dobu dopředu. Osobně se tak o udržitelnost schengenského prostoru velmi obávám a pokud se situace rychle nezlepší, může s ním být konec raz dva.

Přesto si ale pánové Klaus, Mach, Konvička, Zeman, Zahradil či Robejšek, kteří se toho rozpadu nemohou dočkat, musejí ještě chvíli počkat. Pravda je zatím taková, že Dánsko zavedlo namátkové kontroly na hranici s Německem, které potrvají zatím jen do 14. 1. Tedy něco podobného, co již Dánsko zavedlo dočasně v roce 2011. Švédsko pár hodin předtím začalo kontrolovat doklady lidí, kteří přijíždějí z Dánska autobusem, vlakem nebo lodí. Všechny dotčené země se shodly, že kontroly na vnitřních hranicích států schengenského prostoru musí fungovat pouze co nejkratší dobu.

Nechci být přehnaný optimista, ale stále věřím tomu, že ke konci Schengenu zatím natrvalo nedojde.

Trochu mě ale překvapuje síla propagandy o již nastoleném konci EU, jejíž intenzitu lze podle mého názoru srovnávat s tou ruskou. Možné vysvětlení je to, že ve větší míře jsou jejími nosiči v obou případech tytéž osoby!

Autor: Marek Ženíšek | karma: 9.63 | přečteno: 817 ×
Poslední články autora