Vláda pohřbila jednu z tradic zahraniční politiky

Nikomu nevadí obchodování s velmocí jako je Čína. Ani samotná návštěva hlavy státu není nic, co by mělo být důvodem k rozčarování.

Přestože bychom byli radši, kdyby prezident České republiky vítal v Praze i jiné prezidenty než jen ty autoritářské ze Střední Asie či Čínské lidové republiky. Ale respektuji skutečnost, že ostatní k nám přijet nechtějí, ať už je to kvůli mezinárodnímu obrazu českého prezidenta, či jiným důvodům. To, co nám vadí a na co upozorňujeme, je servilita a poklonkování představitelů České republiky vůči komunistické Číně a skutečnost, že českou zahraniční politiku ovlivňuje několik málo soukromých zájmů, ze kterých má užitek jen několik lobbistů a zprostředkovatelů smluv.

Vadí mi, že hlava státu i Vláda ČR prezentují návštěvu čínského prezidenta tak, jako by na velikonoční pondělí přijel do ČR ještě jeden Spasitel, který nás všechny zachrání. To, že změním vlastníka ještě neznamená, že z toho bude mít někdo další užitek. Ty firmy, které vytvářejí nějaké hodnoty např. v podobě nových pracovních míst, jsou v ČR již delší dobu, tedy ještě před tím, než současná vláda pohřbila jednu z tradic české zahraniční politiky a to akcent na dodržování lidských práv. V teto souvislosti připomínám, že daleko většími investory v ČR jsou Tchaj-wan či Jižní Korea a těm se takové pocty jaké jsme svědky dnes vůči ČLR nedostává.

Absurdní je i často zmiňovaný argument, že i ostatní země slavnostně vítaly čínského prezidenta, např. Velká Británie. To jistě ano, ale britská diplomacie na rozdíl od té naší si z toho nenadělala do kalhot a např. se nebála podporovat v Radě pro lidská práva OSN deklaraci upozorňující na porušování lidských práv v Číně. Stejně tak britská královna nemluví v Číně, že se přijela učit stabilizovat společnost, či v čínské televizi nehovoří, že její země byla dlouhou dobu pod vlivem USA a EU a teď je to konečně jinak. A Londýn nemá s Pekingem smlouvu s tím kontroverzním bodem, jako má Praha. O návštěvě např. německého prezidenta v Číně, který si s sebou vzal zmocněnce pro lidská práva, už ani nemá cenu hovořit, když srovnáme návštěvu naší hlavy státu v Číně. Jen si musím pořád opakovat, zda tohle máme opravdu zapotřebí.

Stále věřím, že jsme sebevědomý stát, který se nebojí a nebude se před komunistickou Čínou hrbit. A to nemluvím o tom, ze tisíce politických vězňů v Číně čeká, že se někdo ozve. Byznys ano, není však důvod plazit se a přestat upozorňovat na to, co se v Číně děje.

Nemyslím si, že je Česká republika pod tlakem USA a EU, jelikož to jsou naši dlouhodobí spojenci, kteří nám zajistili stabilitu a bezpečí. Tím spíše je prezident ČR pod tlakem Ruska a Číny, autoritářských režimů, které se demokracii vysmívají. 

Autor: Marek Ženíšek | pondělí 28.3.2016 12:44 | karma článku: 31,88 | přečteno: 2466x
  • Další články autora

Marek Ženíšek

Mráz opět přichází z Kremlu

18.2.2016 v 10:20 | Karma: 24,10

Marek Ženíšek

Konec Schengenu?

11.1.2016 v 12:25 | Karma: 9,63

Marek Ženíšek

Vládní bilance roku 2015

30.12.2015 v 15:56 | Karma: 20,43